Talò Verdeca Puglia – San Marzano Pincészet
Fedezze fel a Puglia szívéből származó Talò Verdeca Puglia IGP fehérbor eleganciáját, mely a San Marzano Pincészet elhivatott munkájának gyümölcse. Ez a különleges bor tisztelgés a földet művelő gazdák és családjaik előtt, akik generációk óta gondozzák a szőlőültetvényeket, és akiknek köszönhetően a Verdeca szőlőfajta már legalább négy évszázada otthonra lelt ezen a napfényes vidéken. A Primitivo.hu kínálatában ez a bor tökéletes választás a tudatos és borértő fogyasztók számára, akik a minőséget és a terroir autentikus kifejezését keresik.
Eredet, terroir és borászat
A Talo Verdeca a Taranto tartomány északi, dombos vidékéről származik, melynek klímáját a jelentős nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozás jellemzi. Ez az egyedi mikroklíma, párosulva a sekély, közepesen finom textúrájú talajjal, ideális feltételeket biztosít a Verdeca szőlőfajta optimális éréséhez. A Cantine San Marzano mélyen gyökerezik a pugliai borhagyományokban, miközben modern technológiákat is alkalmaz a kiváló minőségű borok előállításához. A borászat filozófiája a terroir tiszteletén és a szőlőfajta eredeti karakterének megőrzésén alapszik, fenntartható gazdálkodási elveket követve.
Borkészítés és érlelés
A Talò Verdeca készítése során a szőlőgondozás kiemelt figyelmet kap. A Verdeca szőlőt szeptember közepén, optimális érettségi állapotban szüretelik. A borkészítés során hideg, 6-8 órás premacerációt alkalmaznak, amely hozzájárul az aromák és az ízek maximális kinyeréséhez. Az alkoholos erjedés befejezése francia tölgyfahordókban történik, majd a bor további 3 hónapig érlelődik szintén francia tölgyfahordókban, rendszeres bâtonnage (seprőfelkeverés) mellett. Ez az érlelési eljárás kölcsönzi a bornak a komplexitását, gazdag textúráját és finom vaníliás jegyeit, miközben megőrzi frissességét és gyümölcsösségét. Ez a gondos érlelés teszi ezt a bort igazi prémium bor élménnyé.
Illat és ízvilág
A Talò Verdeca gyönyörű, szalmasárga színű, aranyló reflexekkel, mely már első pillantásra is elragadó. Illatában meglepő, de annál vonzóbb fehér virágos jegyek bontakoznak ki, melyeket elegánsan egészít ki a hordós érlelésből származó finom vanília aroma. Kóstolva friss és kellemesen ásványos, jól kiegyensúlyozott savakkal. Az ízprofilban a gyümölcsösség és a finom fűszeresség harmonikusan fonódik össze, melyet hosszú, sós utóíz zár, garantálva a felejthetetlen élményt. A bor komplexitása és egyensúlya minden kortyban megmutatkozik, tükrözve a Verdeca fajta sokoldalúságát.
Gasztronómiai ajánlás
Ez a fehérbor kiváló választás tenger gyümölcseihez, rákfélékhez és halakhoz, különösen, ha könnyed szószokkal készülnek. Ideális aperitifként is megállja a helyét, de remekül illik friss salátákhoz, könnyű tésztákhoz és lágy sajtokhoz is. Fogyasztási hőmérséklete 10-12°C, ezen a hőmérsékleten érvényesülnek leginkább a bor finom aromái és frissessége. Tökéletes kísérője egy nyári estének vagy egy elegáns ebédnek.
Technikai adatok
- Pincészet: San Marzano
- Szőlőfajta: 100% Verdeca
- Borvidék: Puglia, Olaszország
- Stílus: Száraz, friss, ásványos
- Érlelés: 3 hónap francia tölgyfahordóban, bâtonnage-zsal
- Szüret: Szeptember közepe
- Talaj: Sekély, közepesen finom textúrájú
- Ültetvénysűrűség: 4.000 tőke/hektár