Moscato d'Asti DOCG - Antica Casa - Ricossa
A Ricossa borászat az 1900-as évek elején született az Asti régióban, és 2015 óta Piemont borvidékének szívében, a Ca’ dei Mandorli birtokon található, Castel Boglione településen, Monferrato Astigiano régiójában. A birtok 74 hektár szőlőt foglal magába, amely egy lenyűgöző és egyedi természetes amfiteátrumot alkot. Elsősorban Piemont királynőjének nevezett Barbera szőlőt termesztik, amelyet Ricossa egy kortárs borászati megközelítéssel értelmez, így ez vált a borászat egyik zászlóshajó termékévé.
A Moscato d’Asti DOCG bor 5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, és kiváló választás azoknak, akik egy könnyed, édes, mégis frissítő bort keresnek. A szőlő nagy része az ősi muskotálytermő területről származik: Sessame községből. A szőlőültetvények kiválasztása egyszerű koncepciókon alapul: 30 évnél idősebb tőkék, szerény terméshozam, 250 és 450 méter közötti tengerszint feletti magasság, olyan területek, ahol a "Marino" fúj. A szőlőültetvények ideális környezetben helyezkednek el, ahol a talaj rétegei homokból, iszapból (szürkés tufából) és mészkőből (összetört kagylókból) állnak. Ez a kombináció kiválóan emeli ki a Moscato d’Asti borsorozat aromatikus jellegét, amely a piemonti borászat egyik legmeghatározóbb fajtája.
Szőlőfajta: Moscato, amely híres aromás és édes, mégsem túlzottan nehéz ízéről, alacsony alkoholtartalommal. A szüret augusztus végétől szeptember közepéig tart.
A borkészítés során a szőlőt finoman préselik, majd a mustot lehűtik, hogy megelőzzék a nem kívánt fermentációt. Ezután a szűrt mustot 0°C-os hőmérsékleten tárolják a fermentáció elindulásáig. Kiválasztott élesztőket adnak hozzá, és a fermentációt 18-20°C-on, szigorúan ellenőrzött körülmények között vezetik.
A pohárban világos szalmasárga szín, aranysárga árnyalatokkal ragyog. Az illatában citrusos és virágos jegyek, mint például rózsa és narancsvirág, bontakoznak ki, míg az ízvilágában kellemesen édes és hosszú lecsengésű.
Étkezési javaslatok: A legjobb választás gyümölcs alapú desszertek, torták és sütemények mellé, de meglepően jól passzol érlelt sajtokhoz és ázsiai ételekhez is. Ideális tálalási hőmérséklete 6-8°C.