Noceto Nizza DOCG - Ricossa
A bor története és jelentősége
A Ricossa Noceto Nizza DOCG egy rendkívül karakteres és elegáns bor, amely méltán képviseli a Barbera szőlőfajta legmagasabb minőségi szintjét. A Ricossa pincészet a 20. század elején született az Asti borvidéken, és ma a Monferrato szívében, a Ca’ dei Mandorli birtokon működik, ahol 74 hektáros ültetvényen gazdálkodik. A Nizza DOCG 2014-ben nyerte el önálló eredetvédelmi státuszát, így a legkiválóbb területekről származó Barbera borok ma már e név alatt jelenhetnek meg. A „Noceto” név egy kiemelt cru-ra utal: Noceto sopra il Monte, ami a bor származásának különleges presztízst ad.
Származás és borászat
A Nizza DOCG zóna 18 település kiválasztott területeit foglalja magába a Monferrato régióban. A terroir rendkívül változatos: agyagos-vörös földek, márgás és homokos altalajok, sok esetben ősi fosszíliákat is rejtve. Ezek a változatos adottságok egyedülálló komplexitást és termőhelyi hűséget kölcsönöznek a boroknak.
Borkészítés és érlelés
A Barbera szőlőt szeptember végétől október elejéig szüretelik. A bort ezután 18 hónapig érlelik, ebből 6 hónapot fahordóban, így az ital gazdag, de mégis elegáns és jól strukturált lesz. A szigorú termelési szabályozás garantálja a magas minőséget, a Nizza DOCG előírásai a legszigorúbbak közé tartoznak az olasz borászatban.
Illat és ízvilág
A bor intenzív rubinvörös színű, amely az idő múlásával gránátvörösbe hajlik. Az illatvilág gazdag és sokrétű: balzsamos jegyek, tömjén, kakukkfű, zsálya, majd édesgyökér, vanília és egy finom kakaós árnyalat bontakozik ki. Ízben telt, selymes és harmonikus, a fűszeres jegyek és a gyümölcsösség tökéletes egyensúlyt alkotnak.
Gasztronómiai ajánlás
A Ricossa Noceto Nizza DOCG ideális választás vörös húsokhoz, pörköltekhez, valamint kemény, érlelt sajtokhoz. Fogyasztását 16–18 °C-on javasoljuk, hogy aromái teljes pompájukban érvényesüljenek.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: Barbera
- Alkoholtartalom: 14%
- Érlelés: 18 hónap, ebből 6 hónap fahordóban
- Borvidék: Piemonte, Nizza DOCG