Anniversario 62 Primitivo di Manduria DOP Riserva – A tradíció és elegancia tökéletes egyensúlya
A bor története
Az Anniversario 62 Primitivo di Manduria DOP Riserva a Cantine San Marzano borászat alapításának évére, 1962-re emlékezik. Ez a különleges Primitivo 18 hónapos barrique érleléssel készül, hogy teljes mértékben kifejezze a késői szüretű szőlőből származó gazdag, koncentrált aromákat és a nemes tanninszerkezetet. Egy igazán intenzív és komplex vörösbor, amely a Primitivo di Manduria klasszikus karakterét testesíti meg.
Származás és borászat
Az Anniversario 62 Primitivo di Manduria DOP Riserva a Valle del Sessantanni régióból származik, amely San Marzano és Sava (TA) között helyezkedik el. Ez a Primitivo di Manduria DOP legkiemelkedőbb termőterülete, ahol a rendkívül meleg klíma, az alacsony csapadékmennyiség és az erős hőingadozás segíti a szőlő koncentrált aromáinak kifejlődését.A szőlőtőkék Alberello-művelésűek, és több mint 60 évesek, amelyek mély gyökérzetük révén kiválóan alkalmazkodnak a térség száraz éghajlatához.
Talaj és mikroklíma
A borvidék híres "terra rossa" talajáról, amely finom szerkezetű, mészköves alapkőzetű és vas-oxidokban gazdag, így jellegzetes vörös színű. Ez a talaj kiváló vízelvezetést biztosít, elősegítve a szőlő természetes koncentrálódását.
Borkészítés és érlelés
- A szüret szeptember közepén történik, kézi szedéssel, amikor a szőlő enyhén túlérett állapotban van, hogy fokozza a bor komplexitását és cukortartalmát.
- Bogyózás és kíméletes préselés után a mustot 8°C-ra hűtik, és 24-48 órán át hidegmacerációban tartják, hogy megőrizzék az intenzív gyümölcsösséget.
- Az erjesztés szabályozott 24-26°C hőmérsékleten zajlik, válogatott élesztőkkel, 10 napon keresztül, biztosítva a komplex és mély szerkezetet.
- Malolaktikus fermentáció következik, amely segít a tanninok lágyításában és a selymes textúra kialakításában.
- Érlelés: A bor 18 hónapig francia és amerikai tölgyfahordókban pihen, amely finoman fás, fűszeres jegyeket ad az italnak.
Illat és ízvilág
- Szín: Mély, intenzív rubinvörös árnyalat.
- Illat: Rendkívül komplex, amelyben a szilvalekvár, érett cseresznye, dohány és enyhén fűszeres tónusok keverednek. A tölgyfahordós érlelésből származó kakaó, vanília és pörkölt kávé jegyei elegánsan egészítik ki a kompozíciót.
- Íz: Testes és hosszan tartó, gazdag, mégis selymes, a tanninok tökéletesen beépültek a bor szerkezetébe. A korty intenzív, bársonyos és kiegyensúlyozott, amely elegáns, fűszeres és enyhén édeskés lecsengéssel zárul.
Gasztronómiai ajánlás
Az Anniversario 62 Primitivo di Manduria DOP Riserva kiváló választás érlelt vörös húsokhoz, vadhúsokhoz, gazdag ízvilágú tésztaételekhez és érlelt sajtokhoz. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 18°C, és érdemes dekantálni fogyasztás előtt, hogy teljes ízvilága kibontakozhasson.
Technikai adatok
- Szőlőfajta: 100% Primitivo
- Szőlőterület: Valle del Sessantanni, San Marzano és Sava (TA)
- Tőkék kora: 60+ éves Alberello-művelésű szőlőtőkék
- Ültetési sűrűség: 5.000 tőke/hektár
- Talaj: Terra rossa, vas-oxidban gazdag mészköves alapkőzet
- Borkészítési eljárás: Hidegmaceráció, szabályozott fermentáció, almasavbontás
- Érlelés: 18 hónapig francia és amerikai tölgyfahordókban