Tagaro Verdazzo – Verdeca

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

4.000 Ft

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

Tagaro – Verdazzo Verdeca | száraz olasz fehérbor

Az igényes borkedvelők számára a Tagaro Verdazzo Verdeca egy kiváló választás. A bor a dús Itria-völgyből származik, ahol a talaj jellemzően vörös, agyagos és meszes, alatta pedig bóló talajréteggel, amely gazdag vas-hidroxidban lebomlott mészkőből származik. Ez a kombináció adja a bor karakterének alapját.

A 20 éves Verdeca szőlőfajta a spalliera módszerrel kerül termesztésre, melynek betakarítása során 10 000-13 000 kg szőlő kerül begyűjtésre. A borfeldolgozás során a szőlőt lefejtik, majd a préselt lé hőmérsékletét 6-8°C-ra csökkentik, és 12 órán át macerálják. Ezt követően a szőlőt finoman préselik, a mustot statikusan dekantálják, majd alkoholos erjesztést végeznek 16-18°C-on, amely a bor jellegzetes ízét eredményezi. Az erjedés befejezése után a bort eltávolítják a durva üledéktől, és finom üledéken hagyják érlelődni 3 hónapig. Ezután a bort stabilizálják és palackozzák, majd 30-40 napig pihentetik palackban.

A Tagaro Verdazzo Verdeca bor színe sárga zöldes reflexiókkal. Íze elegáns és tartós, kellemes virágos jegyekkel. Alkoholtartalma 12% vol. Kiválóan illik risottóhoz, halételekhez, lágy sajtokhoz és fehér húsokhoz, ideális fogyasztási hőmérséklet pedig 12-14°C. Ez a bor igazán megjeleníti a pugliai régió jellegzetes szőlőfajtájának, a Verdeca szőlőnek az ízét és aromáját.

Maradékcukor tartalom: 3 g/l   Összes savtartalom: 5,9 g/l

 

A Verdeca egy fehér szőlőfajta, amely leginkább Olaszország déli részén, elsősorban Puglia régióban fordul elő, de találkozhatunk vele más mediterrán országokban is. A szőlőfajta leginkább a Locorotondo és Martina Franca területeken termesztett változatairól ismert, ahol gyakran más helyi fajtákkal keverik, mint például a Bianco d’Alessano és a Fiano.

A Verdeca szőlőből készült borok általános jellemzői a következők:

  1. Szín: A Verdeca borok általában világos szalmaszínűek, gyakran halványzöld árnyalattal.
  2. Illat: A Verdeca borok illata gyakran virágos és gyümölcsös, gyakoriak az alma, körte és citrusos jegyek.
  3. Íz: Az ízprofil gyakran közepes testességű, friss savakkal és jellemzően enyhe keserű mandula utóízzel. Gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik, gyakran találkozhatunk benne zöld alma, citrom és más citrusfélék ízjegyeivel is.
  4. Összetettség: Általában nem túl összetett borok, de a megfelelő kezeléssel és idővel bonyolultabb íz- és illatprofil is előállítható.
  5. Ételpárosítás: A Verdeca borok kiválóan illenek hal- és tenger gyümölcseihez, valamint könnyű szárnyasokhoz és sajtokhoz.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tagaro Verdazzo – Verdeca” értékelése elsőként