Szicília
A sziciliai borvidék Olaszország legnagyobb és egyben egyik legrégebbi borvidéke, mely a Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Szicília szigetén terül el. A régió történelmi és földrajzi adottságainak köszönhetően kivételes minőségű és változatos borokat kínál. A sziget éghajlata mediterrán, a nyarak forróak és szárazak, míg a telek enyhék és nedvesek. A talaj sok helyen vulkanikus eredetű, mely kiváló minőségű borok előállítását teszi lehetővé.
Szicília borászati hagyományai az ókorig nyúlnak vissza, amikor is a görögök és a rómaiak már bortermeléssel foglalkoztak a szigeten. A történelem folyamán a borászat fontos szerepet játszott a sziget gazdaságában, és a borászok folyamatosan fejlesztették a termelési technikákat és a szőlőfajtákat.
A sziciliai borvidék számos autoktón és nemzetközi szőlőfajtát kínál. Autoktón fajták közül kiemelkedik a Nero d’Avola, amely a régió egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb fajtája. E fajta bora erőteljes, testes és gyümölcsös karakterű. Ezen kívül érdemes megemlíteni az Inzolia, Catarratto és a Grillo fajtákat is. Nemzetközi fajták közül a Merlot, Cabernet Sauvignon és a Syrah terjedt el leginkább a szigeten.
A sziciliai borvidék sokféleképpen kínálja borait: vannak itt hagyományos, hordóban érlelt vörösborok, könnyű és friss fehérborok, valamint édes és száraz rózsaborok is. A régió számos nagyobb és kisebb borászattal büszkélkedhet, melyek közül néhány a legmodernebb technológiát alkalmazza, míg mások a hagyományos borászati módszereket részesítik előnyben.
Az elmúlt évtizedekben a sziciliai borvidék borai egyre nagyobb nemzetközi elismerést szereztek, és ma már a világ minden táján ismertek és elismertek. A régióban található Etna borvidék különösen népszerű a borászok és a borbarátok körében, köszönhetően a vulkanikus talajnak és a kivételes mikroklímának, amely különleges és egyedi borok előállítását teszi lehetővé.