Tagaro – Locorotondo

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

,

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

3.500 Ft

Borászat

Jelleg

Szőlőfajta

,

Alkohol

Vivino

Borvidék

,

Szín

Évjárat

Űrtartalom

Tagaro – Locorotondo | száraz olasz fehérbor

Az igényes borkedvelők számára a Tagaro Locorotondo egy kiváló választás. A bor Puglia régió Itria-völgyéből, 300-450 méter tengerszint feletti magasságból származik, ahol a talaj jellemzően vörös, agyagos és meszes, ami ideális feltételeket biztosít a szőlő számára. A bor 65% Verdeca, 30% Bianco D’Alessano és 5% Fiano szőlőfajtákból készül, melyek 20-35 éves tőkékről származnak. Az alberello és spalliera művelési módok alkalmazásával hektáronként 10 000-13 000 kg szőlő kerül betakarításra.

A borfeldolgozás során a szőlőt lefejtik, majd a préselt lé hőmérsékletét 6-8°C-ra csökkentik, és 12 órán át macerálják. Ezt követően a szőlőt finoman préselik, a mustot statikusan dekantálják, majd alkoholos erjesztést végeznek 16-18°C-on, amely a bor jellegzetes ízét eredményezi. Az erjedés befejezése után a bort eltávolítják a durva üledéktől, és finom üledéken hagyják érlelődni 3 hónapig. Ezután a bort stabilizálják és palackozzák, majd 30-40 napig pihentetik palackban.

A Tagaro Locorotondo bor színe halvány sárga zöldes árnyalatokkal. Íze gyümölcsös, elegáns és kitartó, melyben friss és hosszan tartó jegyek érezhetők. Alkoholtartalma 12% vol. Kiválóan illik risottóhoz, halételekhez, lágy sajtokhoz és fehér húsokhoz, ideális fogyasztási hőmérséklet pedig 10-12°C.

Ez a bor egy igazi pugliai élményt nyújt, melynek minden kortyában érezhető a mediterrán vidék gazdagsága és eleganciája.

Maradékcukor tartalom: 3 g/l   Összes savtartalom: 5,85 g/l

 

A Locorotondo bor Olaszország Puglia régiójában található Locorotondo környéki területeken termesztett borokat jelöl. Ezek a borok rendszerint száraz, fehér borok, és az olasz borjogszabályozás szerint Locorotondo DOC (Denominazione di Origine Controllata, vagyis ellenőrzött eredetmegjelölésű) borok.

A Locorotondo borokat általában a helyi Verdeca és Bianco d’Alessano szőlőfajtákból készítik, néha kis mennyiségű más szőlőfajtákkal keverve, mint például a Fiano. A borok legtöbbször 65-85% Verdeca, 15-35% Bianco d’Alessano és legfeljebb 5% más szőlőfajták arányából készülnek.

Jellemzően szalmaszínű borokról van szó, melyek illata gyümölcsös, gyakran virágos, friss és életteli. Az ízprofilban gyakoriak az alma, körte és citrusos jegyek, melyeket kiegyensúlyozott savak kísérnek. Kiválóan illenek halételekhez, tenger gyümölcseihez, könnyű húsételekhez és sajtokhoz.

A Locorotondo borokat a helyi hagyományok szerint gyakran friss tenger gyümölcseivel, halakkal és helyi sajtokkal fogyasztják, a borok ideális fogyasztási hőmérséklete pedig 8-10°C között van.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tagaro – Locorotondo” értékelése elsőként