Abruzzo

Abruzzo régió (Olaszország) borai

Abruzzo (Abruzzi) egy olasz borvidék, amely az Adriai-tenger mentén, Abruzzo hegyvidék középső régiójában található. (A terület 65%-a hegyvidék) déli irányban a Molise borvidék, északon Marche és nyugaton Lazio határolja.

Napjainkban Abruzzóban ma már több mint 22 millió borot állítanak elő, ezzel Olaszország hetedik legtermékenyebb régiója, de ennek csak 21,5% -a készül a Denominazione di origine controllata (DOC) megnevezéssel. A régió borának több mint kétharmadát szövetkezetek állítják elő, vagy ömlesztve adják el keverés céljából más toszkánai, piemonti és venetói olasz borvidékeken lévő pincészeteknek. A régió legnevezetesebb bora a Montepulciano d’Abruzzo, amelyet Montepulciano szőlővel állítottak elő. Nem összekeverendő a toszkániai Vino Nobile di Montepulciano (sangiovi szőlő) borral. Trebbiano d’Abruzzo-val együtt a Montepulciano d’Abruzzo az egyik legelterjedtebb DOC-bor Olaszországból, különösen az Egyesült Államokba.

Míg Abruzzo mind a 4 tartományban bort állítanak elő, a termelés nagy részét Chieti tartományban végzik, amely Olaszország ötödik legnagyobb termő tartománya. A legtöbbet értékelt Abruzzo bor a domboldali szőlőkből származik Pescara és Teramo északi tartományában. Nyugaton a teljesen hegyvidéki L’Aquila tartományban a Montepulciano szőlőből Cerasuolo néven ismert rozé bort állítanak elő.